Molim, odaberite aktivnost! Sveti Ivan Žabno

 

Područje općine Sveti Ivan Žabno prostire se na najzapadnijim obroncima Bilogore. Zauzima jugoistočni dio županije Koprivničko-križevačke. Granična je općina sa županijama Bjelovarsko-bilogorskom i Zagrebačkom. Ukupna površina općine iznosi 105,98 kvadratnih kilometara, na kojem, po posljednjem popisu, živi 6006 stanovnika. 87 % stanovnika živi od poljoprivrede.

 

Neposredno uz naselje Sv. Ivan Žabno nalazi se selo Brezovljani, kraj kojeg je 1971. g. pronađeno značajno neolitsko naselje, čiji se nastanak procjenjuje na 4200.-3900. godine prije Krista. Stručna iskapanja provedena su 1972., 2002. i 2003. godine. To nalazište je znanstveno utvrđeno kao Brezovljanski tip Sopotske kulture. Osim poznatog, sigurno je da će se novim istraživanjma pronaći mnoge pojedinosti značajne za neolitik.
 
Područje nalazišta danas.
Dio pronalazaka.

Etnografska zbirka

Etnografska zbirka u Sv. Ivanu Žabnu ima više od 600 predmeta koji rječito govore o načinu života od pred više 150 godina.

Zbirku je utemeljio prof. Antun-Toni Šramek. Zbog svoje autentičnosti i boga-tstva stavljena je pod zaštitu kao spomenik kulture.

 

Crkva Sv. Ivana Krstitelja

Značajan je sakralni i povijesno umjetnički spomenik. Postojala je početkom 13. stoljeća, a možda i ranije, a u popisu župa spominje se 1334. godine.

Utvrđeno je da je građena na temeljima neke rimske građevine, a tuda je prolazila značajna rimska cesta što potvrđuju nađeni građevni materijali.

U građevini se raspoznaje više umjetničkih razdoblja, od gotike do neorenesanse.

Od ostalih atrakcija, svakako vrijedi posjetiti lovačku kuću, te obližnju farmu muznih krava, koja je jedna od najmodernijih u Europi, te kao takva nastavlja dugogodišnju tradiciju uzgoja stoke na području općine Sv. Ivan Žabno.

 

Lovačka kuća, udaljena 700m od rek. centra

 

Visoki zasjed

 

 

Hranilica za srneću divljač

 

Gater za crnu divljač

 

Streljana za leteće mete - trap

 

Rekreacija

 
 

Povratak